четвртак, 6. април 2023.

13 застрашујућих филмова који ће вас натерати да скочите са свог места (изван хорор жанра)

Када размишљамо о страшним филмовима, наши умови имају тенденцију да скачу на жанр хорора. Међутим, неки од филмова који највише хватају кичму долазе са неочекиваних места. Од психолошких трилера до научне фантастике и драме, ево 13 најстрашнијих филмова ван хорор жанра.

Црни лабуд (2010): Филм Дарена Аронофског о паду балерине у лудило је психолошко ремек-дело хорора.

Дони Дарко (2001): Овај култни класик спаја научну фантастику, драму и хорор да би створио незаборавну причу о путовању кроз време и судбини.

Јавс (1975): Класични трилер Стивена Спилберга о ајкули људождеру још увек успева да нас уплаши да пливамо у океану.

Тхе Силенце оф тхе Ламбс (1991): Овај криминалистички трилер приказује неке од најстрашнијих сцена у историји биоскопа, укључујући иконично бекство Ханибала Лектора.

Шесто чуло (1999): Натприродни трилер М. Најта Шјамалана држао је публику да нагађа до самог краја, са једним од најшокантнијих обрта у историји филма.

Се7ен (1995): Крими трилер Дејвида Финчера о серијском убици који користи седам смртних грехова као инспирацију за своје злочине је и језив и изазива размишљање.

Мисери (1990): Роман Стивена Кинга о опсесивној обожаватељици која киднапује њеног омиљеног аутора оживела је у овој језивој адаптацији.

Бабадоок (2014): Овај аустралијски филм истражује тугу, менталне болести и мајчинство кроз сочиво чудовишта из дечијих књига које може, али не мора бити стварно.

Сјај (1980): Адаптација романа Стивена Кинга Стенлија Кјубрика о паду породице у лудило у удаљеном хотелу представља мајсторски курс психолошког хорора.

Егзорциста (1973): Овај култни хорор филм о младој девојци опседнутој демоном и даље је један од најстрашнијих филмова икада снимљених.

Росемари'с Баби (1968): Филм Романа Поланског о жени која је затруднела са ђавољим дететом је спора опекотина која се развија до застрашујућег врхунца.

Прстен (2002): Америчка адаптација јапанског хорор филма Гореа Вербинског садржи уклету видео траку која убија свакога ко је погледа у року од седам дана.

Следи (2014): Овај независни хорор филм о натприродном ентитету који немилосрдно јури своје жртве је модеран класик који ће вас оставити да гледате преко рамена.

Ови филмови доказују да страхови могу доћи из било ког жанра и да добро осмишљена прича и снажне представе могу створити ужас који остаје у вама дуго након што се крене. Дакле, следећи пут када будете расположени за добар страх, немојте се ограничавати на хорор филмове. Никада не знате где бисте могли да пронађете следећи трилер који вас пече.

Нема коментара:

Постави коментар

7 главних Марвел ликова који још нису добили МЦУ филм

Марвелов филмски универзум (МЦУ) је постао културни феномен током протекле деценије. Са преко 20 филмова у франшизи и још више на путу, љуби...